Met het oog op de PFAS-beperking per januari 2023 en het verbod hiervan per juli 2025 zullen veel bedrijven een alternatief voor hun huidige blusschuim moeten zoeken. Graag licht ik toe waarop gelet dient te worden bij de overgang naar een fluorvrij blusschuim.

Blusschuim is een mengsel van water, blusschuimconcentraat en omgevingslucht. Blusschuim wordt verkregen door water en concentraat in een schuimmenger te mengen (de zogenaamde ‘premix’) en dit vervolgens in een schuimmaker door toevoeging van lucht of gas te laten expanderen. De bijmengverhouding (% concentraat aan het bluswater) kan variëren, afhankelijk van de toepassing, het te blussen medium, de installatie, enz.

Blusschuim wordt gebruikt op diverse plaatsen om (vloeistof)branden beter te kunnen bestrijden, zoals in sprinklerinstallaties, lichtschuiminstallaties of tankput beschuiming op de zogenaamde tank terminals.

Regelgeving in relatie tot fluorhoudend blusschuim

Jarenlang zijn PFAS-componenten toegepast in blusschuimconcentraten. PFAS is een verzamelnaam voor chemische stoffen met koolstof-fluorverbindingen. Gebruik van deze stoffen is niet zonder risico gebleken, want deze persistente stoffen blijken schadelijk te zijn voor mens en milieu.

Daarom stelt de overheid regels op om de toepassing van PFAS te beperken. Sommige stoffen in deze PFAS-groep, zoals PFOS en PFOA, zijn al verboden. In Europees verband wordt gewerkt aan een algeheel verbod op PFAS.

Dit artikel verder lezen? Lees verder in Editie 9 van CLM

Op zoek naar een E-learning cursus kennis blussystemen?