Naast menig bedrijfspand of magazijn is hij te vinden: de grote (vaak) grijze lobbes. Daar staat hij dan, te wachten op een calamiteit die hopelijk nooit zal gebeuren… De liefde tussen de eigenaar en de sprinklertank is meestal maar moeizaam. Je moet ‘m hebben als grote ondernemer. Om je mensen en je kostbare goederen te beschermen tegen brand. Maar hoe zou het zijn, als je flink geld kunt besparen met diezelfde sprinklertank?
TEKST Sprinkler Energy

Sprinkler Energy uit Wormer heeft een duurzaam concept ontwikkeld. Daarmee kunnen bedrijven met een sprinklertank minimaal 60% op het gasverbruik besparen. De sprinklertank bevat namelijk een grote buffer met energie en deze energie kan worden ingezet voor de verwarming van het kantoorpand, magazijn of overslag. Als je bedenkt dat er in Nederland inmiddels zo’n slordige 3.000 sprinklertanks geïnstalleerd staan, dan is duidelijk dat hier een grote besparing mogelijk is.

Ruben de Bruin is één van de initiatiefnemers van Sprinkler Energy. De Bruin werkt al jaren als adviseur brandveiligheid en ziet dagelijks grote sprinklertanks. Tijdens de installatie van de warmtepomp in zijn woning, met het bijbehorende buffervat van 175 liter, kwam de ingeving. De Bruin: “In 2017 kochten mijn vrouw en ik een jaren 50 woning. Met het oog op de toekomst van onze dochters, wilden we dit huis ombouwen tot een energie-neutrale woning.” Hij vervolgt: “Sprinklertanks zijn, met een gemiddelde inhoud van wel 600.000 liter water, natuurlijk óók een mega-buffervat! Daar moet toch wat mee te doen zijn op het gebied van energiebesparing?”

Besparen met de sprinklertank

Maar hoe werkt dit principe dan? De Bruin licht toe: “Het water in de sprinklertank is gemiddeld ongeveer 15°C, ook in de winter. Je heb dus tot een miljoen liter voorverwarmd water op het terrein staan. De energie van het water uit de sprinklertank kan eenvoudig worden gebruikt voor de CV installatie. Met een warmtepomp kan van dat water 45°C – 55°C warmte gemaakt worden. Voor veel bedrijven is deze temperatuur voldoende om bijvoorbeeld het magazijn of de overslag te verwarmen. En op heel koude dagen? Of bij extra behoefte aan warmte? Dan schakelt de gasketel bij. Maar met een veel lager gasverbruik dan je nu hebt. Daarmee levert Sprinkler Energy een hybride installatie aan waarbij de sprinklertank/warmtepomp het grootste deel van de warmte levert.”

Het volledige artikel is te vinden op Chemische logistiek Magazine (editie 6). Neem een abonnement en kijk in het archief.

Op zoek naar een Cursus Kennis blussystemen logistiek?